Over sloop en heropbouw

28-04-2021

Toeval wil dat ons nieuwe project binnen de nieuwe sloop- en heropbouw regelgeving lijkt te vallen. "Lijkt te vallen", want het is geen eitje om hier helemaal wijs in te worden. Google weet veel, maar zeer versnipperd en niet altijd even éénduidig.

Zo ontdekten we via google dat we maximum 200m² mogen bouwen (voor een zorgconcept een uitdaging), maar dat heel veel ruimtes hier niet in meetellen (hal, badkamer, bergingen, ...). Al bij al absoluut haalbaar voor ons, we zijn van het type 'compact wonen' 😉

Daarnaast moeten we rekening houden met 1000m³ als maximum bouwvolume - maar dat heeft dan weer te maken met bouwen in agrarisch gebied en niet met de sloop en heropbouwregelgeving. Verschillende regelgeving loopt hier dus door elkaar.

Ons moemoe haar huis
Ons moemoe haar huis

Onze zoektocht naar wat meer informatie over het onderwerp bracht ons bij collega-zelfstandige Sophie van Ash Studio. Zij specialiseert zich in alles wat met bouw en renovatie te maken heeft - net wat wij nodig hebben! Sophie legt uit:

"Afbraak van bestaande woningen, een nieuwbouwwoning in de plaats zetten én daar nog eens een korting van 15% op krijgen van onze overheid? Bijna te mooi voor woorden. Toch is het niet, want het past perfect in ons masterplan waar ook de betonstop en het EPB-verhaal deel van uitmaken, met als 1 einddoel: onze CO2-uitstoot beperken.

De regering heeft liever dat je een nieuwbouwwoning bouwt met een maximaal E-peil van 30 dan dat je een oude woning renoveert en isoleert tot je E-peil 70 kan bereiken. En dat ze daar geen nieuw stuk grond voor moeten verkavelen, maakt het nog beter!

Ik geef je heel graag nog even volgende tips mee die je zeker niet mag vergeten in al je enthousiasme:

  • Begin niet halsoverkop met je hele vriendenkring en bijhorende breekhamers enthousiast aan de afbraak van je woning. Ook hiervoor heb je een vergunning nodig! Bij sloop-en nieuwbouw is dit meestal in eenzelfde dossier die je architect indient bij de gemeente.

  • Hoewel je in deze regelgeving van een verlaagd BTW-tarief van 6% kan genieten, moet je wel nog altijd 21% BTW betalen op de factuur van de architect, EPB-verslaggever, stabiliteitsingenieur, veiligheidscoördinator... Mispak je hier niet aan!


  • Van plan om een rijwoning of halfopen bebouwing te slopen? Hou er rekening mee dat je de stabiliteit van de buurwoningen kan aantasten. Je architect zal dit moeten anticiperen door een stabiliteitsstudie te laten uitvoeren, met eventuele schoringswerken als gevolg. Dit zijn vaak onvoorziene (hoge) kosten die aannemers in offertefase nog niet konden inschatten. Ook een plaatsbeschrijving door een erkend landmeter is hier aangeraden!

  •  De nieuwbouw hoeft niet op exact dezelfde plaats te komen als het gesloopte gebouw. De stedenbouwkundige voorschriften krijgen hier steeds voorrang. Zo kan het zijn dat je plots 3m naar achter moet schuiven met je voorgevel, omdat dat de huidige bouwkundige voorschriften zijn, terwijl de gesloopte woning tot aan het straat kwam. Informeer je altijd als eerste bij de gemeente!"


Specifiek dat laatste item gingen we navragen bij de gemeente. En wat blijkt? Hoewel het bestaande huis op dit moment zowel vooraan als aan de zijkant op de perceelsgrens staat, werd een achteruitbouwlijn voorzien van 14m uit de as van de weg. Goed om weten dus - bedankt voor de tip, Sophie!

Ben je zelfbouwer en zoek je nog iemand die je ondersteunt? www.ash-studio.be
Aanrader!

PS: dat het pijn zal doen om het huis van ons moemoe af te brengen, moeten we er niet bij vertellen zeker?