Over gevelstenen en kilometers in de benen

22-05-2021

Nieuwe hobby de afgelopen weken: gevelsteen kiezen voor onze nieuwe woning. Tussendoor is het af en toe even wachten op de aanpassingen van de architect en zo houden we ons in stilte bezig. We zien graag een paars-rode steen zoals onze huidige Napoli7 van De Saegher. Maar vermits we niet hetzelfde huis opnieuw willen zetten, zoeken we wat anders. En er mag wat nuance in zitten. Niet te recht ook niet. Maar ook niet te krom...

Bezetting en lichte stenen vallen af, omdat we niet graag de vervuiling ervan zien die na enkele jaren onvermijdelijk optreedt. Spijtig wel, want we hebben prachtige wit-grijze stenen gezien die heel goed bij ons project zouden passen. Maar we richten ons nu op een bruin-zwart-donkergrijs-blauwige steen.

In Malle staat een huis met in onze ogen dé steen: Linea 3007. Iedereen verkocht en de deal leek gesloten. Tot we de prijs te horen kregen. Best pittig :-) En, zo zijn we dan ook, als het even mooi goedkoper kan, dan zullen we dat niet nalaten.

Ki-lo-me-ters legden we af om naar referenties van gevelsteen te gaan kijken (al moet je die 'in de benen' misschien niet te letterlijk nemen - tenzij de gaspedaal indrukken meetelt...?). Moeilijk, als je dé steen in je hoofd hebt en iets zoekt dat daar aan kan tippen.

Onze voorkeur lag duidelijk bij Vande Moortel. Bijna alle linea's, linea's7 en septem's zijn gepasseerd :-) Zowel in m'n tekenprogramma als in 't echt. In Olen blijkt een nieuwbouwwijk te staan waar deze allemaal mooi verzameld staan, handig. Maar ofwel waren ze te duur, ofwel in het echt helemaal niet mooi.

Tot mijn man (en ik geef het niet graag toe, maar hoewel ik meer de ontwerper ben thuis, heeft hij altijd net dat éne geniale idee... was bij ons huidige huis ook zo - tikkeltje frustrerend) in Merksplas een huis vond dat alles had wat we zochten. Een briefje in de bus bleef ontbeantwoord, dus er volgden enkel stressvolle weken. Bovendien vonden we tijdens een tochtje door de kempen in Zoersel nog een steen die er erg op leek en dat bleek Livorno van Vandersanden te zijn (bewoners aangeklamt, check). Toen na intens speurwerk bleek dat ook Merksplas met Livorno is gezet, was de cirkel rond. Dus... Staal aangevraagd, muurtje gebouwd in de keuken (prijs gecheckt) en besloten: dit wordt hem!

Zelfgemetst muurtje
Zelfgemetst muurtje